groepen
nieuws
agenda

Nieuws uit de groep

Vervoer

De schoolreis was de perfecte opening van ons thema vervoer, terwijl we zelf werden vervoerd met een bus hebben we heel veel verschillende dingen gezien die ook met vervoer te maken hebben. Vervoersmiddelen, maar ook verschillende soorten wegen, over water, door de lucht, met rails en ook onder de grond.

 

Schoolreis

Donderdag 8 juni zijn we met de bus op schoolreis gegaan. Alleen een ritje in de bus is al een hele belevenis, we zijn door 3 tunnels gegaan en hebben onderweg heel veel andere voertuigen gezien. Eenmaal aangekomen bij de Ballebak van Brielle gingen de kinderen helemaal los, want dat kan in zo’n leuke indoor-speeltuin. Ook de begeleiders hebben genoten van de glijbaan het springkussen en de kinderen!

Deze diashow vereist JavaScript.

Vlinders in de klas

We hebben hele speciale huisdieren in ons lokaal. Tijdens het thema communicatie hebben we veel post gekregen, éenpakketje was wel heel bijzonder, want hier zaten levende rupsen, 4 poppen en eitjes in. Elke dag spuiten we wat water in de vlinderkast en leggen we eten voor de rupsen neer. In het boek rupsje nooitgenoeg eet de rups heel veel lekkere dingen. Gelukkig hebben wij ook allemaal lekker fruit bij ons naar school, dus leggen we iedere keer iets anders voor ze neer. Maar dit zijn hele andere rupsen, ze eten alleen van de koolbladeren. Ze zijn al heel dik geworden, nu hopen we dat ze zich gaan verpoppen. Uit de poppen die over de post waren gekomen zijn na een aantal dagen vlinders gekomen. Helaas waren wij toen allemaal niet op school, het was een extra lang vrij weekend. De juf heeft de vlinders toen vrijgelaten, maar eerst een paar foto’s gemaakt.  We hebben deze periode ook muzieklessen van de muziekschool gehad en allerlei werkjes gedaan.

Deze diashow vereist JavaScript.

Communicatie…ehh wat zegt u?

Jazeker, communicatie is ons nieuwe thema. De hele dag door, bewust en onbewust doet iedereen mee aan communicatie. Bovendien is communicatie ook voor volwassenen soms nog best moeilijk. In de spelhoek sorteren we de post, legen de brievenbus, bezorgen de post(pakketjes). We wegen, stempelen, sorteren, frankeren en betalen. In de bouwhoek is het passen en meten met de dozen en hun inhoud. We maken mooie kaarten voor de verkoop en schrijven brieven op de computer.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

Koningsspelen 2017

Op vrijdag 21 april waren de Koningsspelen, in het heleland werden er door kinderen spelletjes gespeeld ensporten beoefend. Dit jaar werden de groepen 1 en 2 van Maassluis door korfbalvereniging CKC uitgenodigd om met elkaar de Koningsspelen te spelen. Zo’n aanbod sla je niet af, vele vrijwilligers hebben zich ingezet om er een feestelijke dag van te maken voor onze leerlingen. Samen met de (groot)ouders en collega’s is ook het vervoer en de begeleiding goed gegaan. Tijdens de lunch konden we nog even napraten en ons voorbereiden op de sponsorloop. We hebben ook nog kennis gemaakt met een mevrouw en haar hulphond van KNGF. De kinderen hebben heel erg hun best gedaan om zoveel mogelijk stempels binnen te halen en daarna de oudere kinderen aan te moedigen. Moe maar voldaan genieten we nu van de mei-vakantie.

Deze diashow vereist JavaScript.

Paasfeest in groep 2b

We begonnen de dag met een overheerlijk ontbijtt, met de eitje-tikwedstrijd. Aleksander werd de kampioen van onze groep. De paashaas en zijn kip kwamen langs om de kinderen een eierdop namens de ouderraad te geven. In de klas waren ook eieren verstopt, gelukkig werden ze allemaal gevonden.

Daarna werden de jassen aangetrokken en gingen we op pad voor de vossenjacht!!! Best spannend, want op vossen jagen dat doe je niet elke dag. Maar al snel leerden we dat het een spel is, de kinderen van groep 8 waren verkleed, zij waren de vossen die we moesten zoeken. En dat was niet altijd even makkelijk. Bij keurslager Jaap Landman kregen de kinderen een plakje worst of een lekkere appel en bij De DrieMaashave kregen de kinderen een heerlijk softijsje.

’s Middags hebben we genoten van een poppenkastvoorstelling van juf Ingeborg en meester Bram, over een paashaas die betoverd werd door de heks, maar gelukkig liep het allemaal weer goed af. Tot slot hebben we gezelschapsspelletjes gespeeld.

Dankzij de hulp van ouders, leerlingen van groep 8, slagerij Jaap Landman en de DrieMaahave was het een superdag!!!!

Deze diashow vereist JavaScript.

Alles groeit

Nu de Lente om ons heen is losgebarsten zijn we met de kinderen aanhet ontdekken hoe dat groien nu eigenlijk gaat. Het begint al in de mama’s buik, ook in onze groep zijn er 2 kinderen in afwachting van de geboorte van hun broertje of zusje. We hebben een filmpje bekeken over de groei van een baby en een heel leuk liedje geleerd.

Overal waar je kijkt is het nu Lente, de prachtige bloesembomen en de vele bloemen die uit de grond te voorschijn komen. Tijdens onze wandeling hebben we ze allemaal eens goed bekeken met de zoekkaartjes in de hand. We hebben ook bloembollen in de aarde geet en zaadjes gezaaid. Nu maar hopen dat ze uitkomen, want wat heb je eigenlijk nodig om te groeien?

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Ziek en gezond

Het thema ziek en gezond begon wel heel speciaal, juf Nanja heeft een prachtige dochter gekregen en ze heet Juul. Van harte gefeliciteerd!!!!!

Vorige week is er een epidemie uitgebroken in de school…de gekleurde-stippenziekte. Het was enorm besmettelijk maar gelukkig is het weer over. In de spelhoek behandelen we onze knuffels, de dierendokters weten heel goed wat de dieren nodig hebben. De assistent meet en weegt de dieren en soms krijgen ze ook medicijnen of een injectie. Daarom hebben we ook een apotheek bij de dierendokter. We oefenen met een pincet en de spuit, we schilderden onze gezichten en zingen liedjes. De verpleegkundige die bij ons op bezoek kwam heeft ons veel materialen laten zien en nieuwe woorden geleerd. We hebben ook een skelet in de klas, hoeveel botjes zou die hebben?

Deze diashow vereist JavaScript.

Glijbaan op het plein.

Nu de vorst uit de grond is konden de mannen van de glijvbaan aan de slag. Het hek ging eruit, een heftruck, slijptol, graafmachine en nog veel meer interessante gereedschappen kwamen op ons kleine plein. De kinderen hebben vol intresse de werkzaamheden gevolgd, gelukkig was de klus nog voor het einde van de schooldag geklaard. Dus konden de kinderen de glijbaan zelf even testen. Met een applausje voor de mannen want de glijbaan is geweldig!

Winter.

In het seizoen winter hopen we op sneeuw en ijs, want wat kun je daar leuk mee spelen. Maar het is ook leuk om te ontdekken wat je er nog meer mee kan doen. In onze kledingwinkel zijn ook speciale winterkleren te vinden. We oefenen met het schrijven van de cijfers, meten en wegen, vergelijken en leren heel goed kijken. Heel veel letters zoeken en wat zijn eigenlijk samengestelde woorden? We maken muziek, zingen nieuwe liedjes, leren de maanden van het jaar en aken er muziek bij. Er is veel te ontdekken en leren rondom dit thema.

Deze diashow vereist JavaScript.

Kerstfeest.

De kerstperiode was kort, maar gezellig. Tijdens het kerstdiner hebben we genoten van al het lekkers dat iedereen mee had genomen. De kinderen hebben zelf het verhaal van Kikker viert Kerst uitgespeeld aan de verteltafel. De nodige attributen hiervoor hebben ze zelf gezocht en geknutseld. We hebben met elkaar één groot schilderij gemaakt, als ware kunstenaars gingen de kinderen aan het wer

Deze diashow vereist JavaScript.

Pietengym, pietenochtend én Sinterklaas!

Op dinsdag 22 november hebben de kinderen hun Pietendiploma gehaald tijdens een heuse pietengymles van meester Marc. De week erna hadden we op woensdag een pietenochtend voor de groepen 1 t/m 4. Verschillende Sinterklaasactiviteiten werden in groepjes door de school gedaan. En afgelopen maandag was het DE dag! Een bezoekje van de Sint en zijn pieten bij ons op school en in de klas. De kinderen hadden zelf een lied gemaakt en speelden dit ook nog op instrumenten voor de Sint. Ieder kind heeft een mooi cadeau gekregen. Het waren gezellige dagen!

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Sinterklaas

Oh kom er eens kijken…wat valt er weer veel te zien en te doen in die heerlijke sinterklaastijd. Voor de kinderen is dit een geweldige tijd met prachtige verhalen, leuke grapjes, lekkernijen, gezellige liedjes en interessante weetjes. De komst van de verslaggevers van het Algemeen Dagblad heeft bij de kinderen en de ouders veel los gemaakt. De aankomst in onze havenstad Maassluis zorgt ook voor veel opwinding. Heel veel kinderen roepen dan: ‘Ik woon in dat land!’ of ‘Daar ben ik ook eens geweest.’ Eén van de leerlingen liep op het plein met een schepje in de hand menig klasgenootje langs. Op mijn vraag of hij misschien verslaggever was zei hij: ‘Nee, ik ben van het Sinterklaasjournaal!’ Eén van de leerlingen heeft de speciale vlag “welkom Sinterklaas in Maassluis” meegenomen, deze hebben we in onze vlaggenmast gehesen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Schoolontbijt en Gruiten

Omdat wij een gezonde school zijn doen we mee aan het Nationaal Schoolontbijt. Samen ontbijten om te benadrukken hoe belangrijk het is dat je de dag gezond begint. Het was niet alleen gezond, maar ook lekker en bovendien heel gezellig. Wederom dank aan de ouders die ons zo lief geholpen hebben.

We zijn ook dit jaar weer in aanmerking gekomen voor het Schoolgruiten. Dat betekent dat we voorlopig iedere woensdag, donderdag en vrijdag groenten en fruit krijgen om van te smullen. Een appel, peer, mandarijn, banaan, maar ook weleens een paprika, tomaat, komkommer. Soms zitten er verrassingen bij, zo hebben we deze week de pomelo leren kennen. Is hij zwaar of licht, heeft het een dikke of dunne schil, hoe zal de binnenkant eruitzien maar bovenal hoe zal het smaken?

Deze diashow vereist JavaScript.

Appelmmmmmoes!

Wat hebben wij veel appels gezien; rode, groene, glimmende, doffe. Je kunt appels met en zonder schil eten, heel of in stukjes. Een appel groeit aan de boom en er zitten pitjes in. Je kunt met appels wegen en meten en rekenen: de eerste, laatste, kleinste, dun-dik, groot-groter-grootst, etcetera.

Maar wij hebben appelmoes gemaakt, mmm wat ruikt dat lekker!

Alle kinderen hebben een appel meegenomen en we kregen nog een hele grote boodschappentas vol van de boerderij! Eerst moesten alle appels geschild worden, wat een werk. Dankzij 2 behulpzame ouders is dat gelukt. De kinderen hebben alle appels in stukjes gesneden, sommigen zijn snel tevreden anderen snijden de appels tot moes, uiteraard moet er ook geproefd worden tijdens het werken.

Al snel bleek dat we aan één pan niet genoeg hadden, het zijn er wel 4 geworden! Zo was goed te zien dat de appels door het koken steeds zachter worden. Natuurlijk hebben we ook van de lauwwarme appelmoes geproefd, niet iedereen vond het lekker maar ze hebben het wel geprobeerd. ’s Middags heeft iedereen een potje appelmoes gevuld om mee naar huis te nemen.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

 Hoe zit dat eigenlijk met…de post?

Tijdens de werkles kwam meerdere keren de brief en de postzegel ter sprake. In deze moderne tijden weten de kinderen heel goed dat je kunt appen en e-mailen. Maar een brief schrijven en post versturen doen we niet meer zo vaak. Hoe gaat dat eigenlijk ?

We hadden een envelop en een postzegel gekregen van juf Ineke, daar moest een mooie tekening in met een briefje erbij. Dan nog een adres erop schrijven en in de brievenbus doen. Maar in welke brievenbus ?

Nu is het afwachten wanneer de brief bij juf Joke wordt bezorgd…. Het is gelukt, onze brief is bij juf Joke bezorgd. Samen hebben we de envelop bekeken. Er staat nu een stempel op de postzegel met Rotterdam.  Onze brief is dus eerst naar Rotterdam geweest om daarna weer bij ons in Maassluis bezorgd te worden. Juf Joke was erg blij met de mooie tekening!

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Herfst, met bosdieren en kabouters.

De hersft is een prachtig seizoen, de kleuren, de dieren, de schatten van de natuur ontdekken. De kinderen hebben onderzoeksvragen gesteld waar we met elkaar antwoord op proberen te vinden.  Waarom heeft een eekhoorn eigenlijk zo’n lange staart? Wat doen de dieren met alle nootjes die ze vinden? Waarom heeft een hert een gewei? Zo hebben we al een (opgezette) uil van dichtbij bekeken en gevoeld of de veren hard of zacht zijn. Ook de braakbal van de uil hebben we ontrafeld en gezien wat daar allemaal in zit. In de natuurhoek hebben we een spin van dichtbij bestudeerd en zelf ook een spinnenweb proberen te maken. Van klei hebben we egeltjes gemaakt en in de zandtafel maken we holletjes voor de dieren.

Er zijn nu ook kabouters in de klas gesignaleerd, ze wonen in hun paddestoel en maken daarheerlijke koejes, soep en drinken kabouterthee. Je hebt paddestoelen in vele vormen, maten en kleuren. Er bestaan zelfs paddestoelkastelen!

DiVo & Kinderboekenweek

Het hema van de Kinderboekenweek was diot jaar: Voor altijd jong. Vooral opa’s en oma’s blijven voor altijd jong. Volgens de kinderen zijn ze ‘heeeeel oud’ hebben ze ‘luisterapparaten’ en een ‘bril met een touwtje’ omdat ze ‘smalle ogen’hebben met ‘slappe hangwangen’.

Maar ze zijn ook ‘heeeel erg lief’, ‘spelen altijd spelletjes’, kun je ‘lekker eten’ en ‘fijn logeren’ bij ze omdat ze ook ‘altijd snoepjes’ bij zich hebben. Bovendien kunnen ze ondanks de smalle ogen en juist dankzij de bril met het touwtje ‘heel goed voorlezen’!

De kinderen hebben genoten van het voorlzen, Jip met de staart, Woeste Willem, Berenjacht en nog veel meer mooie verhalen. Dankuwel daarvoor!

Tijdens de divo hebben we laten zien en hornen dat liedjes van vroeger nog steeds leuk zijn. De kinderen vonden het spannend maar ook heel erg leuk om op het podium op te treden. Dankzij de dansles en chorografie van juf Adrienne hebben we met de Twips de hoedjes door de lucht laten vliegen.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Waterpret!

Met waterballonnen en waterpistolen hebben we vandaag waterpret gehad op het grote plein. Lekker afkoelen tijdens deze zomerse dagen!

Deze diashow vereist JavaScript.

De ander en ik! – foto update

Een nieuw schooljaar, nieuwe klasgenootjes en juffen.

Het is even wennen, maar ook wel weer erg leuk om samen nieuwe dingen te ontdekken.

Deze diashow vereist JavaScript.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact

De Westhoek
Dr. Jan Schoutenlaan 36
3145 SZ Maassluis

T. 010 - 591 48 70
E. westhoek@wijzer.nu