groepen
nieuws
agenda

Nieuws uit de groep

voorleesboek mei/juni
Een boek om zelf te lezen, ook leuk om voorgelezen te krijgen: Alle Hens aan dek  –  Bette Westera.

Peter-Paul wordt leerling-piraat op het schip Draculus Drie. Voortaan heet hij Pé-Pé. Dat is een betere naam voor een piraat, vindt hij. De matrozen aan boord, Hens 1, Hens 2 en Hens 4, leren hem van alles over het leven aan boord: enteren, zeilen strijken en hozen. Maar waar is Hens 3?


voorleesboek maart / april
Een boek om zelf te lezen, ook een boek om voor te lezen:  Het zakmes, geschreven door Sjoerd Kuyper.

Een prachtig voorbeeld van vriendschap: Mees vindt in zijn broekzak het nieuwe zakmes van zijn beste vriend Tim. Nu is Tim net verhuisd en Mees weet niet waar hij woont. Dolgraag wil hij het zakmes teruggeven, ook al omdat Mees bang is dat mensen denken dat hij het zakmes heeft gestolen.
Mees besluit het zakmes aan Tim terug te bezorgen. Er komt dan een geweldig plan in hem op. Een plan, zo groot, dat het bijna niet in zijn hoofd past!


voorleesboek februari / maart

Ineens was hij daar: luidruchtig en prominent aanwezig:  Oom Willibrord


Als je met Oom Willibrord mee mag naar de kermis of het circus, weet je zeker dat er iets geks gaat gebeuren. Iets wat niemand verwacht en dat je de volgende dag op school kan vertellen om iedereen aan het lachen te maken. Oom Willibrord is nooit bang. Zeker niet voor dieren, hij begrijpt ze en de dieren begrijpen Oom Willibrord. Je had die leeuwen eens moeten zien toen Oom opeens op zijn hoofd ging staan, midden in de leeuwenkooi……
Wel is het héél vreemd dat Oom Willibrord bang is voor honden, voor grote en óók heel kleine. Hoe zou dat nou komen?Van 24 januari tot en met 3 februari zijn de Nationale Voorleesdagen. Daarom kwam Wouter van Heiningen, directeur van de Maassluise bibliotheek, voorlezen in groep 5a. Natuurlijk las hij voor uit Het raadsel van de papegaaien, dat met elk hoofdstuk spannender lijkt te worden……

De kinderen luisterden met veel belangstelling.


Een stukje van het boek is te bekijken door te klikken op:  deze link.voorleesboek januari

Er zijn al veel spannende piratenavonturen geschreven voor kinderen. Dit boek is net uit: Het raadsel van de papegaaien, geschreven door Renate Mamber. Dit splinternieuwe boek is verschenen bij uitgeverij De Vier Windstreken.


Sebastiaan heeft een schat gestolen. Nou vooruit, hij heeft hem gevonden. En toen bedacht hij dat het grappig zou zijn om daarmee drie beruchte piraten te pesten. Maar de schat blijkt het begin van een mysterie met pratende papegaaien, een dronken dwaas, een hebzuchtige tante en een raar meisje. Sebastiaan denkt het mysterie wel te kunnen ontrafelen, want iedereen ziet hem toch altijd over het hoofd. Ja toch?

Leuke bijkomstigheid: dit boek bevat kleurrijke illustraties van Rachelle Meyer.

 


voorleesboek november / december

In het boek De kinderen van Bolderburen, geschreven door Astrid Lindgren, gebeuren veel leuke avontuurtjes.

Kort samengevat:
Al staan er maar drie huizen en wonen er maar zes kinderen, toch is Bolderburen het fijnste dorp van de wereld. Want de kinderen van Bolderburen beleven van alles: ze vinden schatten op het eiland, sporen boeven op en worden betoverd.

Een leuk boek om voor te lezen, ook heel leuk om zelf te lezen!


herfstles
Op maandagochtend 27 november liep groep 5a in de stromende regen naar het Duurzaamheidscentrum. Daar wachtte juffrouw Carla ons op. Heel de ochtend stond in het teken van de herfst. De zware regenval zorgde voor het juiste decor.


Gelukkig vonden de meeste doe-opdrachten binnen plaats. Voordat de kinderen aan de slag gingen zaten ze eerst bij juffrouw Carla in de kring. Ze gaf bij de open haard een korte inleiding over de kenmerken van de herfst en over alle uit te voeren doe-opdrachten.

Iedereen ging enthousiast aan de slag. Welke producten brengt de herfst zoal voort? Lekker proeven!

Bijna iedereen at de zelfgebakken paddenstoelen (champignons) met smaak op.

Wat viel er verder zoal te doen?

Een paar kinderen waagde zich nog naar buiten om in de stromende regen de zoekopdrachten in de tuin en het plantsoen uit te voeren.

   

Iedereen maakte een zaadbol voor de vogels. Ingrediënten: een denappel, een flinke lik pindakaas en een bak met kleine zaadjes.
En die bollen mogen mee naar huis……….

Een woord van dank is op zijn plaats voor de moeder van Brett, de moeder van Caitlin, de moeder van Tobias, de vader van Jasmijn, de vader van Diëgo en juffrouw Esmee voor de begeleiding bij de doe-opdrachten.


concert
Op donderdagmiddag 16 november ging groep 5a naar het Muziekgebouw aan de Albert Schweitzerdreef. Daar gaven ze, onder toeziend oog van een aantal (groot-)ouders een concert met het Gewestelijk Senioren Orkest.
Onder leiding van dirigent Richard Vrijhoef speelden de kinderen twee maal muziek uit de Disneyfilm Frozen. Het orkest had nog twee andere medleys ingestudeerd, waar de kinderen naar konden luisteren.

De dirigent heette ons en het publiek van harte welkom. Hij vertelde dat in de eerste medley wel zeven liedjes uit evenzovele Disneyfilms gespeeld zouden gaan worden. Aan de kinderen de vraag of ze liedjes zouden herkennen.

Het geluid van het orkest was best wel fors, daar moesten sommige kinderen even aan wennen.

En toen was het tijd voor de kinderen om in actie te komen……..

Concentratie voor de symbolen op het scherm, die aangeven wanneer je je muziekinstrument moet bedienen.

De symbolen op het scherm worden aangestuurd door juffrouw Cindy.

Wie bespeelt welk muziekinstrument?
Onder leiding van de dirigent komen de kinderen het allemaal te weten!

Van bladmuziek spelen, ja, dan kun je leren!

En…….. het publiek keek aandachtig toe!


schoolontbijt

Op vrijdagochtend 10 november aten alle kinderen van De Westhoek het ontbijt op school. Groep 5a dus ook! In een gezellige opstelling aten de kinderen drie kwartier gezonde crackers, rijstwafels, bruine bolletjes en bruine boterhammen of krentenbollen. Lekkere hapjes beleg zoals (smeer-)kaas, komkommer en jam ontbraken ook niet! En met hulp van de moeder van Thijn en de vader van Artur werd er thee, halfvolle melk of water geschonken.
Helaas kon juffrouw Esmee vanwege haar studie niet aanwezig zijn. Daarom deden allen kinderen via een foto, verstuurd met Whats App, haar de hartelijke groeten.

Aan het einde van de maaltijd las de voorleeskampioen van groep 5a, Amber, een hoofdstuk voor uit haar favoriete boek: De Griezels van Roald Dahl.


voorleesboek oktober / november

In het boek Surprise!, geschreven door Marjon Hoffman, spelen zich spannende avonturen af…..

Max is bijna jarig. Hij voelt dat zijn verjaardag dit jaar heel bijzonder zal worden, want zijn ouders doen erg spannend. Zou hij een surprise-party krijgen? Maar als hij de dag voor zijn verjaardag thuiskomt en zijn sleutel past niet meer in het slot, krijgt hij een akelig voorgevoel. Voor hij het weet zit Max in de auto en wordt hij door zijn ouders naar een onbekende bestemming gereden…


voorleesboek september / oktober

In het boek De redding van de zwevende oma zitten we midden in de lotgevallen van een gezin in Limburg. De familie Maassen bestaat uit kleuter Nina (4), Joost (8), Eefie (11), de puber Pepijn (14) en vader en moeder Maassen. Gelukkig woont oma boven in het hotel, want als de ouders het te druk hebben om op de kinderen te letten, doet oma dat wel. In dit boek zit oma trouwens met een groot probleem:

Soms is het fijn om in een hotel te wonen. Maar soms is het niet zo leuk, want je ouders hebben vaak geen tijd voor je. Dan moet je jezelf maar zien te vermaken. En daar is de bende érg goed in.
Eefie en kleine Nina zijn door het dolle heen: volgens een roddelblad is de bekende popster Izabel de Groot ondergedoken in De Korenwolf. Ze zou zwaar in de put zitten. De ouders van Eefie en Nina zeggen dat het allemaal grote onzin is. Toch gaan Eefie, Nina en Joost op onderzoek uit. Gek genoeg bemoeit grote broer Pepijn zich er helemaal niet mee en dát terwijl zijn kamer vol posters van Izabel hangt! Maar de kinderen vergeten Izabel bijna als ze horen dat oma weggaat uit het hotel omdat ze het traplopen te lastig vindt worden. Ze verzinnen van alles om haar te laten blijven en uiteindelijk bedenkt de bende een oplossing.

Dit boek komt uit een serie van tien boeken onder de naam: De bende van de Korenwolf. Inmiddels zijn er tien verschillende delen verschenen. Alle delen zijn geïllustreerd met grappige tekeningen van Annet Schaap. Auteur van de boeken: Jacques Vriens.


muziekles met juffrouw Cindy

Wat is er leuker dan zelf een muziekinstrument te spelen? Om daar achter te komen, kwam juffrouw Cindy van Music4Fun twee muzieklessen geven in groep 5a. De eerste les, op maandag 4 september, stond het slagwerk centraal. In de tweede les, op 11 september, stonden de blaasinstrumenten in de spotlights. In beide lessen mochten kinderen zelf een instrument bespelen. Van de tweede les maakte meester Gerard wat opnamen.

Welke blaasinstrumenten zijn er zoal? Een greep:

een dwarsfluit


een klarinet


een saxofoon


een trompet


een trombone

Hoe knap sommige jonge mensen en kinderen kunnen spelen, liet juffrouw Cindy zien op het digibord met een paar prachtige filmpjes:

En toen kwamen natuurlijk de kinderen zelf aan de beurt. Elk kind kon een of twee muziekinstrumenten uitproberen.De kinderen kunnen zelf tien gratis muzieklessen volgen met het bespelen van een van de bovenstaande instrumenten. Daarvoor kregen ze een brief met antwoordstrook mee. Deze informatie is ook te lezen op: http://www.music4fun-maassluis.nl/.


voorleesboek augustus

Als aanloop naar de Kinderboekenweek sluipen er een aantal griezelige verhalen groep 5a binnen. Die komen uit Het grote Cornelia Funke verhalenboek. Losse verhalen die soms belachelijk, soms raar en ……. soms ook erg griezelig zijn!

Dit boek staat vol grappige, spannende en griezelig goede verhalen vol ridders, monsters en vuurspuwende draken. Maar ook over lettervreters, duinzwijntjes, honden en katten. Lees over de uitvinder die goud wil maken, maar per ongeluk een puddingmonster schept. Of over de schoolmeester die bij slecht weer verandert in een enorm groen beest – tot groot plezier van zijn leerlingen. En over de gruwelijke Gargobatz, die zomaar een bus met schoolkinderen opslokt. Dat loopt (gelukkig!) heel anders af dan hij had verwacht……

Cornelia Funke schreef veel leuke boeken voor kinderen. Zoals De Wilde Kippenclub en Twee wilde kleine heksen.

    

Contact

De Westhoek
Dr. Jan Schoutenlaan 36
3145 SZ Maassluis

T. 010 - 591 48 70
E. westhoek@wijzer.nu